Deze techniek is uiterst effectief voor de behandeling van de zogenoemde triggerpoints. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Dry needling is gebaseerd op de Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. ‘Dry’ duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.


Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpoints:

  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging.
  • Langdurige statische belasting, bijvoorbeeld lang zitten of lang staan.
  • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn, dit zorgt voor het verstijven en verzwakken van spieren.
  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding
  • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan
  • Verzwikkingen, valpartijen en, verdraaiingen van gewrichten en botsingen.


Dry Needling bij Andrik Fysio & Revalidatie
Heeft u problemen die niet verholpen lijken te kunnen worden? Neem dan eens contact op met de praktijk om te bekijken of Dry Needling wellicht de oplossing voor u kan bieden. Immers, de oorzaak van het probleem ligt niet altijd op de plaats waar u de klachten ervaart.